Ett ställe att träffas på, kanske äta en bit och ta ett glas. Så såg Stockholmarna på Tranan år 1929 och gör det än idag, över 80 år senare. Tranan har varit öppet sju dagar i veckan och funnits på samma adress, Karlbergsvägen 14, under hela denna tid. Redan på trettiotalet kallade stamgästerna Tranan för ”klubben”. Den stekta strömmingen med potatismos har funnits på menyn sedan Tranan öppnade.
Den inredning som i dag skulle kallas avskalad och medvetet enkel var det ursprungligen inte av estetiska skäl. Möblerna på Stockholms ölkaféer höll bryggerierna med som en del av servicen. Flera av de typiska bryggerimöblerna som står på Tranan idag har funnits där sedan starten. De stora fönstren med fri insyn från gatan var ett krav från polisen. Ölkaféerna fick inte heller ha gardinerna fördragna.
Tranan var ursprungligen öppet från 05 till 24. Serveringspersonalen på ölkafeér var kvinnor medan klientelet bestod av män. De servitriser som jobbade kvällsskift följt av morgonskift sov över i ”ölsoffor” innanför köket. Klockan sex började ölserveringen. De första morgontimmarna åt gästerna smörgås och drack gärna varm öl. Redan vid nio började grovarbetare fylla upp lokalen för att äta lunch. De som uppträdde berusat eller försökte ta sig en jamare inne på toaletten blev prickade. Två prickar betydde avstängning. I denna enkla och folkliga miljö trivdes diktaren och Klarabohemen Nils Ferlin. Ferlin var en av Tranans tidiga stamgäster och brukade sitta lutad över en öl och skriva på baksidan av kvitton.
Tranan grundades 1929 av Erik Lindén som drev restaurangen i 30 år, fram till 1959. Därefter tog hans dotter, Marie-Louise Öhrn, över och skötte Tranan ända till 1983, då lokalen köptes och renoverades av krögaren PG Nilsson. Våren 2005 togs Tranan över av nuvarande ägare – Mac Donald Lundgren.Dagens källarbar var vid starten 1929 en finare matsal med mjuka mattor och en trio med cello, piano och fiol som underhöll gästerna med restaurangmusik. Efter andra världskriget, då ett utdraget tunnelbanebygge gjorde Odenplan till en plats de flesta skyndade förbi, stängdes matsalen igen. Fram till 80-talet hann källaren inhysa både fröaffär och möbelbutik innan den återigen införlivades med restaurangen.
Traditionen med musik i källaren har hållits vid liv. Bland de artister som gett konserter nere i Tranans bar kan nämnas Tom Waits, Lloyd Cole, Lyle Lovett, Digital Underground (med en ung Tupac Shakur), A Tribe Called Quest, Craig David och A Camp.